Michelin ще започне вграждане на чипове във всички гуми до 2023 г.
17.02.2021

Днес ще стане дума за една много позната и широко разпространена технология, но за първи път за гуми. Радиочестотната идентификация (англ. Radio-Frequency IDentification, RFID) не е толкова екзотична и нова, но за сметка на това използването й от Michelin в гумите ще се случи в практиката, а не само експериментално.

RFID представлява технология, при която малък чип е прикрепен към продукта, а специални сензори и устройства могат да "прочетат" съдържанието на чипа от близко и средно разстояние. Най-разпространено е в големите магазини - при опит за кражба, чипът в продукта, при преминаване на изхода, където има сензори - включва алармата. Изпозлва се също така при инвентаризация на големи складове, като позволява еднозначно идентифициране на определен продукт.

Да се върнем на гумите- Michelin  дава заявка, че до 2023 г. всички гуми за автомобили и джипове, които произведе (без значение летни, зимни или всесезонни), ще имат вграден RFID чип с уникален идентификатор на гумата. Така гумите ще могат да се проследят от производството им, през целия експлоатационен период, до фазата за рециклиране. От Michelin очакват тази технология да има съществен принос към т.нар. "предсказуема поддръжка" - когато е необходимо, а не планово и периодично.

Глобалната идея е вбъдеще гумите да комуникират и със самия автомобил и системи за безопасност, като ESP, да бъдат по-прецизни и да отчитат състоянието на гумите при своята работа.

Друго предимство Michelin вижда при улесняването на работата на търговци и сервизи при водене на складови наличности, проследяване на пътя и "живота" на гумата, избягване на грешки при монтажа.

До 15 милиона чипа годишно ще бъдат обвити в каучук в завода на Michelin в Хамбург, Германия, преди да бъдат монтирани в нови гуми на място или изпратени до други фабрики на Michelin в Европа, Китай, Тайланд и Бразилия.


Споделяне
comments powered by Disqus
промоции